Nyord.com Runas Butik

Øen Nyord ligger nordvest for Møn

Nyord luftfoto

Nyord er ca 500 hektar stor, 400 hektar strandeng og 100 hektar højjord. Nyord By ligger på sydsiden af højjorden. Der er ca. 70 huse/gårde på Nyord og 40 mennesker bor fast på øen. En del huse bruges som weekend- og sommerboliger.

Øens hyggelige lille havn ligger i forbindelse med byen. I byen er der en smuk ottekantet kirke, en lille købmand, en cafe og spirituosaforretning, en kro, et forsamlingshus, bed&breakfast og et arbejdende glasværksted med galleri. Uden for byen ligger et naturcenter med shelters og bålpladser, og på engen er der et fugletårn.

Øen har et stærk foreningsliv med ca. 10 aktive foreninger. Derudover har beboerne for nylig etableret et anpartselskab, der som en start er blever partner i en del af det kvæghold, der afgræsser strandengene.

Nyords historie er spændende og ret godt beskrevet. I 1922 besøgte Achthon Friis og fynbomaleren Johannes Larsen Nyord i båden "Rylen". Achthon Friis skrev om Nyord og Johannes Larsen tegnede nogle meget fine tegninger, der skildrer bymiljøet og landskabet. Materialet fra Nyord kan findes i bogværket "De danskes øer". For nylig er værket "De danskes Land" af Achthon Friis dukket op i frit tilgængelig form på nettet. Det er særdeles læseværdigt og der er nogle fine gamle fotos af nogle af de gamle gårde. Klik hér ... 

 

Nyord.com

v/ Runa Stolt Hellesøe og Michael Stolt / Hans Henriks Stræde 6, Nyord / DK-4780 Stege
Kontakt: 4078 5667 eller 2422 4748 / michael@nyord.com eller mail@runas.dk
©  materialet på siden er underlagt copyright