Nyhedsbrev nr. 1 – juli 2025
Kære alle
Der er grønt og frodigt og et mylder af småfugle, der kvidrer. De første kuld svaleunger er lettet fra rederne og flakser rundt på myggejagt. De brune stæreunger turnerer rundt mellem markerne i halvstore flokke, hvis de da ikke får serveret hønsefoder, som de voksne stære nupser i hønsehuset. Svaneparret ved havnen fik 4 ællinger, nu er der bare 3 tilbage.
Der kommer flere og flere besøgende til Nyord. Vi er nu godt inde i juli og kan mærke, at mange har fået sommerferie. Der kommer også flere til øen år for år. Da jeg var på sommerferie hos min farfar og farmor tilbage i 1960´erne, før broen kom, var besøgende noget, man lagde mærke til. Som oftest var det lystsejlere, der havde lagt til i havnen. Nogle enkelte var kommet med Røret eller sejlet til øen over Strømmen med færgemanden i hans pram, ca. der hvor broen nu ligger.
Achton Friis, som besøgte Nyord sammen med maleren Johannes Larsen i efteråret 1922, beskriver bogværket ”De danskes Øer”, hvordan øens piger betuttet ser de nok få ø-gæster an, ”Naar de stod indenfor deres Mors Havelaage og saa efter den Fremmede der gik forbi, med den slanke krop i Hvile og Armene slapt ned langs Siderne, mens Solglansen faldt over deres lysende Haar, da var de at se til som tændte Alterlys”.
Det var i den periode, hvor landbrug og fiskeri var levegrundlaget. Tillige havde søfart og lodseri været væsentlige erhverv. 20 gårdmænd købte i 1760´erne øen af kongen. De fordelte øen mellem sig med et grundstykke til gården, 10 tønder land højjord og 40 tønder land eng. Og ikke mindst, så fik hver gård en ret, men også en pligt til at stille med en lods. Da skibstrafikken i farvandet omkring Nyord var på sit højeste, blev mellem 3 – 4.000 skibe lodset igennem farvandet årligt. Det er ca. 10 om dagen, året rundt. Det siger sig selv, at erhvervet fyldte meget, både i selvforståelse men naturligvis også økonomisk.
I slutningen af 1800-tallet overtog jernbanerne mere og mere af godstransporten på bekostning af skibstrafikken. I samme periode mistede bønderne på Nyord lodsprivilegiet, som i stedet gik til et antal statsansatte lodser. Det har givet været en svær omstilling, nu pludselig kun at skulle ernære sig af at dyrke jorden. Som så mange andre steder gik bønderne sammen om at etablere et andelsmejeri, for på den måde at forædle mælken og gøre den salgbar. Øens smør skulle have været velsmagende, men bedst om sommeren når køerne var på græs på engen.
Lodseriet fortsatte dog, og der blev bygget tjenesteboliger til de statsansatte lodser. 2 ret store dobbelthuse oppe i det nordvestlige hjørne af byen. Og ikke mindst, så blev der bygget et lille hus, hvor lodserne kunne stå og holde øje med farvandet. Fra Kalvehave i syd, Bøgestrømmen i vest, Fakse Bugt i nord og Østersøen ude i nordøst.
Det lille hus på vel bare 4 kvadrater, ligger hvor udsigten over farvandet er bedst. Lodsudkiggen ”Møllestangen” var et ydmygt lille arbejdshus bygget i ”tarvelige” materialer, som det står skrevet et sted i fortegnelserne.
I 2013 indviede dronning Margrethe Møllestangen som ”Danmarks mindste Museum”. Nyord lokalhistoriske Forening ejer nu det lille hus. Foreningens formand William Houman sætter en ære i at passe flagstangen ved det lille hus, så der flages på alle de officielle flagdage. Nytårsdag, 5. maj, kongens fødselsdag og alle de andre flagdage.
I det tidlige forår fik William en henvendelse fra nogle grønlændere bosat i Danmark. Hvis nu de donerede et grønlandsk flag, ville William så hejse det på Møllestangens flagstang på den grønlandske nationaldag?
Den 21. juni 2025 vajede det grønlandske flag så for første gang på Møllestangens flagstang.
William Houman sammenfatter beslutningen om at flage med et ord - Respekt.
PS: Møllestangen står udsat og slides af vind og vejr. Nyord lokalhistoriske Forening har derfor lavet en plan for en istandsættelse. I juni 2025 meldte foreningen ud, at Mærsk Fonden har doneret et stort beløb til dette arbejde.
Ny udstilling:
Farver & fugle
Akvareller og oliemalerier malet af Michael Stolt
19. juli til 4. september
Lars Fischer og Søren Schmidt spiller vanen tro og underholder til ferniseringen, som er lørdag den 19. juli fra kl. 14 til 16. Galleriet byder på kransekage og lidt koldt at drikke.
Alle er hjertelig velkomne.