Nyord.com Runas Butik

Nyhedsbrev nr. 6 - 2016

Hvad man i ungdommen nemmer ...

Min farmor og farfar- Betty og Siegfred var begge født på Nyord, de legede sammen som børn, blev senere gift og flyttede til København. Betty var uddannet indenfor telegrafvæsenet og Siegfred var sømand. Efter nogle år i København købte de et hus på Dyssegårdsvej i Søborg, her boede de resten af deres liv. Siegfred elskede og savnede fødeøen hele sit liv, Betty følte sig mere hjemme i storbyen, men hver sommer vendte de begge tilbage til Nyord for at holde sommerferie og besøge familien. Siegfred var i sit es, når turen gik til Ægholm og Sæksandet i den lille jolle, eller når der blev vadet ud over Sandet for at finde ålehuller med ålejernet i hånden og hjemmesyede åleposer af presenning over skulderen.
Min farfar fortalte, at han engang havde været på jagt ude på Ebrensholm. Der var kommet et par regnspover eller "østerlandsviber" som han kaldte dem. De var kommet på skudhold og han skød og ramte den ene. Den faldt mod jorden i en blød bue og udsendte et sidste vemodigt fløjt, som fik den anden fugl til at vende om og komme tilbage og kigge hvor flyvekammeraten blev af.                                                                                                                               Stære i pæretræet, akvarel 31x23 cm

Min farmor kendte også alle fuglene og hun havde et lille foderbræt hvor brødrester blev lagt ud. Så sad vi inde i køkkenet og kiggede på fugle, - solsorten er lidt klumpet, forklarede hun den hopper afsted på begge ben samtidigt, - men stæren, den spadserer - først det ene ben så det andet, - stæren spadserer med rank ryg som en fin herre.
Jeg sender som regel min farfar en tanke, - når jeg hører regnspovernes vemodige fløjten, og min farmor - når jeg ser en friskfyrsagtig stær spankulere henover græsset med ret ryg.
Der er i øvrigt flere nyordske fuglenavne, - skeanden kaldes "skufand", spidsanden "spidshale", gråandrikken "grådrake", den store skallesluger "gulskrake" og lidt mere underfundigt kaldes strandskaderne ind i mellem "plastiknæb".


Lørdag den 17. september har vi fernisering fra kl. 14 til 16  på min egen udstilling i Galleri Nyord. Udstillingen består af ca. 20 oliemalier malet i efteråret 2015 og sommeren 2016, foruden en del akvareller. Udstillingen kan ses til og med den 23. oktober, - herefter vil der være en mere blandet udstilling af mine malerier.

Med venlig hilsen
Michael Stolt