Nyord.com Runas Butik

Tlrlrlrilrik tik-tik pause og så igen tlrlrlrilrik tik-tik. Hvad er det for en fugl, der siger sådan? Lyden kom inde fra det tætte buskads bag buksbommene ved ”Sommerhuset”. Tlrlrlrilrik tik-tik. Sommerhuset er gammelt og var oprindeligt sådan et lille havelysthus. Tidligere lå det ret frit med fine vinduer mod øst og vest og en dør og vinduer mod syd. Man kunne rigtigt holde øje, når man sad i sommerhuset. Holde øje med hvem der kom forbi på vejen, overskue havnen, sejladsen på sundet og postbåden ”Røret” kunne man følge hele vejen fra Stege, når den kom retur hen på eftermiddagen. Nu er buksbommene, der stod som små sirlige planter langs havegangene, blevet store. Rundt om sommerhuset er de flere meter høje. De har taget meget af udsigten, men til gengæld er de fine skjulesteder for småfuglene, og så dækker de også for det vildnis, der er inde bagved.

Det var inde fra vildnisset at tlrlrlrilrik tik-tik lyden blev ved at lyde og kom igen dagen efter. Runa kontaktede vore gode venner Tove og Knud Erik, som interesserer sig meget for fugle, for at høre om de havde et bud på, hvilken fugl det kunne være. Toves bud kom ret hurtigt, ”det er måske advarselssignalet fra en gærdesmutte”. Næste gang vi hørte lyden, listede jeg op til sommerhuset, og ganske rigtigt, lige midt i fuglenes buskads, lå der en kat og lurede.

Gærdesmutterne holder til i buskadset og buksbommene. De små undseelige brunlige fugle flimrer rundt i området sommer og vinter. Gærdesmutter er insektædere, og de er hele tiden på jagt efter føde, i det visne ukrudt i urtepotterne, bag urtepotterne, bladene under det lille rønnebærtræ endevendes. Op og ned af stammerne og grenene på sneboldetræet, om bag fuglebadet og så et smut over i pæretræet. Det går lynende hurtigt. Og så synger de, eller måske kun hannen – også om vinteren. Tonen er høj, klar og gennemtrængende som klangen fra en triangel.

Gærdesmutternes advarsler skyldes også, fandt vi snart ud af, at de har en rede inde i sommerhuset. I et sæt gamle åleruser der hænger ned fra hanebåndet. Der er et lille mellemrum mellem bøjlerne, og lige der var der plads til at flette den kuglerunde rede med et fint indgangshul. Vi holder nu mere øje både for at følge lidt med men også for at jage katten væk. Der er en livlig trafik til og fra sommerhuset. De små fugle kommer susende med insekter i næbbet og afsted igen med en klat fra ungerne. Op på oversiden af den gamle dør som gaber lidt, fuglene vender og drejer sig for at holde udkig, ind i mørket og så retur efter 5-10 sekunder. Ved en enkelt lejlighed så jeg gærdesmutten på dørkanten med en ”stankelben-edderkop” eller mejer i næbet.

Edderkopper er en vigtig fødekilde for gærdesmutterne. Om vinteren, hvor mange andre insekter er væk, finder de overvintrende edderkopper. Der er masser af edderkopper på Nyord, for der er mange andre insekter de kan leve af.

Nogle mennesker bryder sig ikke om edderkopper, de er måske bange for dem, og så griser de også noget og laver – ja edderkoppespind.
I de senere år er der en del firmaer, der har slået sig på at sprøjte mod edderkopper. (Prøv bare lige at lave en søgning på Google). Firmaerne tilbyder at sprøjte dit hus med et langtidsvirkende middel, der angivelig skulle forhindre edderkopper i slå sig ned på huset. Det er ikke ulovligt, og edderkoppemidler skulle efter sigende ikke være giftigt for dyr og mennesker. – Men er det nu også helt rigtigt?

Min ven William Houman, som har rigtig meget forstand på kemi giver denne forklaring. Der er 2 aktive stoffer i ”edderkoppemidlet”, nr. 1: syntetiske pyrethriner. Pyretriner er et stof vi kender fra krysantemumplanten. Stoffet er så at sige plantens naturlige forsvarsmiddel. I edderkoppemidlet er det dog i en syntetisk form. Og så er der stof nr. 2: Piperonyl butoxid. Dette stof er en accelerator eller en forstærker. Et stof der mangedobler effekten af stoffer det blandes med, hér pyrethrinerne.

Vi har altså en oprindelig ikke voldsom stærk gift, som svarer til krysantemumplantens naturlige forsvarsmiddel. Kombineres den med stoffet piperonyl butoxid bliver den meget stærk giftig.

Et billede kan måske anskueliggøre dette. Spiller man på elektrisk guitar, der ikke er sat strøm til, så høres kun nogle spæde klimt, sætter man derimod strøm på guitaren og sender lyden gennem en forstærker,bliver el-guitaren lyd helt anderles. Det er lige det Piperonyl butoxid gør.

”Og husk så lige”, siger William Houman med hævede bryn, ”stoffet rammer ikke kun edderkopperne, - alle insekter, der kommer i kontakt med stoffet, dør”.

Gærdesmutten advarer tlrlrlrilrik tik-tik.

 

PS: Et par dage senere kiggede Runa ind i Sommerhuset. Her sad der en lille flok endog meget yndige gærdesmutteunger på toppen af den gamle åleruse.

 

Nyord.com

v/ Runa Stolt Hellesøe og Michael Stolt / Hans Henriks Stræde 6, Nyord / DK-4780 Stege
Kontakt: 4078 5667 eller 2422 4748 / michael@nyord.com eller mail@runas.dk
©  materialet på siden er underlagt copyright