Nyhedsbrev nr. 4: Sept. – okt. 2021
Sjæl
september
vemodstiden nærmer sig
eller er den her
Jan Stolt 2. 9. 2013
Vi har plukket æblerne og er begyndt at samle valnødder, de første løsnede sig og blev rystet ned i kulingen forleden. Mange af svalerne var væk omkring den 10. - 12. september, i de dage havde vi nordenvind, det er nok et tilfælde; men tanken, at de små viltre fugle netop drog afsted med rygvind, strejfede mig. Nogle svaler blev lidt længere, men nu er de også væk og på vej sydpå. Der er stadig nogle småflokke med stære, men de store stæreflokke som underholdt os med højlydt kvidren i asketræet og var på rov i pæretræet, de er fløjet videre. Georginer og zennier står i stampe, men lyser op i haven der er smuk og meget grøn. Porrer og sellerier vokser stadigvæk, selvom de allerede er store og kraftige. Det er lunt og dagene er stadig lange. September har budt på mange fine stunder. Måneden har været et flot appendix til endnu en god sommer. Det rigtige efterår ligger lige rundt om hjørnet, vi ved, at det bliver mørkere og koldere, at der kommer blæst og regn, og at vi snart må trække indenfor i kakkelovnsvarmen. Det fine ord vemod dækker, efter min mening, fint den stemning, der er her på skellet mellem sommer og efterår. En stemning der kan være helt fysisk og mærkes i kroppen. At være vemodig er noget helt andet end at være trist eller ked af det, for den sags skyld. Følelsen vemod er svær at beskive, måske fordi den er dobbelttydig.
I følge den Den danske Ordbog er vemod en ”følelse af stille sorg eller sentimental længsel”.
Musikken byder på talrige eksempler med vemodig musik og vemodige sange , - bare tænk på den skotske og irske folkemusik. For nogle år siden var vi på en kort ferie i Skotland. Det var om vinteren, så det blev til en del besøg på pubberne i byen Sterling, hvor vi nød god øl, fish ’n’ chips til den levende musik. Det var hyggeligt. Vi var naturligvis også ude at se os omkring i Edinburgh og Sterling. En dag lejede vi en bil og kørte, i venstre side forstås - Runa var chauffør, op til den legendariske sø Loch Lomond. Det var en vindstille tøvejrsdag, og det var tydeligvis helt uden for sæsonen. Ved et velkomstcenter som så ret nyt ud, var der rigeligt med tomme parkeringspladser. Vi havde god tid og kiggede indenfor i det fine lokale. Der var et stort kort over søen, med markerede vandrestier og overnatningsmuligheder. To ret unge mennesker havde vagten, de sad med hver deres bærbare computer, de kiggede kort op og hilste, da vi kom ind og sagde så heller ikke mere. Fra et par højtalere kunne man høre den berømte skotske folkemelodi ”Loch Lomond” ganske stille og meget velvalgt. Efterfølgende gik vi ned til søen. Kiosker og serveringsteder var lukkede og en turbåd, som lignede en hjuldamper lå fortøjret og oplagt for vinteren. Solen skinnede svagt i disen, søen var spejlblank, og der var ganske få mennesker. I stilheden kørte melodien ”Loch Lomond” igen og igen inde i hovedet.
Loch Lomond, link til youtube (beklager reklame inden) : https://www.youtube.com/watch?v=05d1I_xXpbU
Udsnit af akvareller, øverst bare farver, nederst udsnit fra samme akvarel med figurativ detalje
Malerier kan også vække den vemodige følelse. Maleriernes motiv og fortælling er naturligvis afgørende, men hvilken rolle har farverne. Er det farvekombinationer og –akkorder, der stemmer os i den vemodige retning?
Det vil jeg prøve at undersøge i en ny serie akvareller. Nogle er færdige, forhåbentlig kommer der flere til i løbet af efteråret.
Med venlig hilsen
Michael Stolt
Blandet udstilling frem til nytår
Kristine Hellesøe (grafik), Finn Dall, (grafik og gouache), Ralph Eschrig (akvarel) og Michael Stolt (akvarel og oliemaleri).
Sæsonen i Galleri Nyord har været travl og god. Undertegnede lagde ud med en udstilling med Lodsudkiggen ”Møllestangen”, herefter tog Kristine Hellesøe over med en udstilling med papirklip, oliemalerier og grafik, fra sidst i juli til sidst i september var scenen Finn Dalls. Finn udstillede malerier og litografier fra hjemegnen Egedal. Udstillingerne har været velbesøgte, og der har været et fint salg. Vi siger tak.
Vi har igen i år valgt at afslutte sæsonen med en udstilling af billeder lavet af årets udstillere samt Ralph Eschrig. Den kan ses frem til nytår. Det er en ”salgsudstilling” forstået på den måde, at billeder kan købes og tages med med det samme. Dette gælder dog ikke Michael Stolts nyeste akvareller, som skal blive hængende i udstillingen til og med uge 42.