Nyord.com Runas Butik

Nyhedsbrev nr. 5 – september 2024

 

Kære alle

Forleden stod jeg på vejen og talte med Morten, som har et hus på Nyord. Vi talte om husene, der var til salg, og om hvor dyre de var, om sommeren og om travlheden i august. Vi talte om lidt af hvert, eller vi sludrede, som det også hedder. Mens vi stod der, kom en mand forbi. ”Hvor er her dog rart”, kom det uopfordret fra ham. ”Jow det syntes vi også”. ”Jeg tror, det er roen, der er sådan en helt speciel ro her”, sagde manden og gik videre.

Her til morgen gik jeg ud i haven med en kop morgenkaffe, som jeg ofte gør. Solen skinnede, og der var ingen vind. Viemoseskoven lå derovre på den anden side. Træerne i vandkanten var diset hvidgrønne. På havnen ilede en morgenfrisk sejler til toilettet. Skovduen, der har rede i valnøddetræet, fløj hen over hovedet på mig. Man kunne høre vingeslagene. Ffue – ffue – ffue – lyder vingeslagene, når den elegant flyver mellem grenene og op til reden med en kvist i næbet. Hundene gnasker nedfaldspærer, de små søde fra det gamle pæretræ. De kan blive ved med at smaske dem i sig, men det går ikke. De får dårlig mave af for mange pærer. I det fjerne gakker grågæssene, de hygger sig med spildkornet på stubmarkerne. Der er et ret massivt træk til markerne hver morgen. Ved solopgang flyver de fra engene og op på markene. Gæs er snakkesalige. Gak, gæk, gakgaaak. Når vi sover med åbne loftsvinduer, bliver vi tit vækket af en flok, der kommer lavt henover byen. 

 

Grågæs i dis, olie på lærred 34x30 cm

 

Svalerne holder tit til på de gamle elledninger, som stadig står på havnen. Der samles de ofte om morgenen. Svaleunger og ældre landsvaler og så digesvalerne. Landsvalerne har mange lyde. I forsommeren kvidrer den ene part lystigt fra tagrenden, mens den anden ligger på rede. Da vi havde den lille fine sorte kat ”Puma” kunne de skælde ud og advare. ”Kvitkvitkvit, kvitkvit, kvit -  dererenkat, dererenkat en kat”. Den lyd kendte hundene, især skotterne som sponsede vildt gøende ud i haven for at jage rovdyret væk.

Digesvalerne ankommer sidst på sommeren, og der kan være rigtig mange. Vi har regnet ud, at der kan være op mod 4.000 digesvaler på det korte stræk elledninger. Sidste år var der ingen digesvaler på Nyord eller i hvert fald kun ganske få. Vi ved ikke hvorfor, men de var der ikke. I år har der været en del men ikke nær så mange som tidligere. Vi håber på, at der kommer flere til næste år. Digesvalerne hvisler vel nærmest. Når en flok letter fra ledninger er der en summende tvitvitvis, tvitvis vis vis. Det lyder ikke så højt og er en af sensommerens ret særlige lyde.

Der er mange flere fuglelyde, og de skifter alt efter årstiden, og hvilke fugle der er på og omkring Nyord. Regnspoverne, som min farfar kaldte ”Østerlandsviber”, fløjter vemodigt ude over de gulbrune enge, når efteråret er på vej. Til vinter varsler sangsvanerne bister kulde, når de en frostklar mørk nat synger fra en våge ude i Strømmen. Sangsvanernes sang er helt i særklasse og har jo også givet navn til fuglen og begrebet ”svanesang”.

Her først i september er der heldigvis nogle varme måneder foran os inden vinter. Vandet er stadig varmt, aftenerne lune og dagslyset stadig længere end nattemørket.

Jeg var gået ud i haven med kaffekoppen for at nyde den lune morgen og for at tænke over, hvad jeg skulle skrive om i nyhedsbrevet.

Det blev til denne lille tekst om roen og fuglelydene.

Og ja - ”her er rart” og ”her er en sådan helt speciel ro”

Det er der mange steder, - og også på Nyord når den stemningsfulde september tager over.

 

Med venlig hilsen

Michael Stolt

 



Fra 7. september til 20. oktober.

Michael Stolt

akvareller og oliemalerier

Blåmejse og blå himmel, olie på lærred 1x1 m


I juli udstillede Michael Stolt en række malerier, hvor det fælles træk var stemninger, hvor fugle spillede en hoved- eller birolle. Udstillingen gik godt, og en del af billederne udstilles nu igen. Der suppleres med ældre oliemalerier og akvareller. Blandt andet en del oliemalerier med blomstermotiver fra haven.

Udstillingen bliver dynamisk, forstået på den måde at nye billeder forhåbentlig kommer til undervejs, men også at billeder kan forsvinde ud, når de bliver solgt. Der er ingen fernisering på denne udstilling. 

           


Rødviolette georginer, 40x32 cm, olie        

 

Dagens udsigt - juli 2024

 

Akvarel på 70x10 cm bestående af 31 akvareller på 10x10 cm og en på 30x10 cm.

 

 

Nyord.com

v/ Runa Stolt Hellesøe og Michael Stolt / Hans Henriks Stræde 6, Nyord / DK-4780 Stege
Kontakt: 4078 5667 eller 2422 4748 / michael@nyord.com eller mail@runas.dk
©  materialet på siden er underlagt copyright