Nyhedsbrev nr. 4 – 2018
Kære alle
I syndefaldsmyten fra 1. Mosebog fortælles det, at Eva fristes til at spise en frugt fra kundskabens træ. Eva lokker efterfølgende Adam til også at smage de forbudne frugter. Det bliver Gud meget vred over, og Adam og Eva forvises til et liv med slid, slæb og smerte langt fra Paradis.
Jeg tror sådan set hverken på Adam og Eva eller Paradis, men jeg holder alligevel meget af myten, fordi den fortæller noget vigtigt om det at være et menneske. Da de spiste frugten fra kundskabens træ, kunne de pludselig se sig selv. Nu kunne de så at sige stille sig som en tredje person og betragte sig selv.
I uskyldige barneører lyder det måske ikke af så meget. Senere bliver vi nok mere klar over, at det at vi kan reflektere over os selv er en livsbetingelse med vidtrækkende konsekvenser.
Det at male er for mig en proces med en lang række valg, der skal træffes. I år har jeg malet georginer ligesom sidste år. Allerede i planlægningsfasen i vinters skulle der træffes beslutning, om hvilke farver de nye georginer skulle have. Vel vidende at røde farver var lidt ukendt land for mig, valgte vi at bestille en del netop røde georginer.
Rød er en af de 3 grundfarver, den vipper let over i det violette, hvis den blandes med blå, og den bliver orange, hvis den blandes med gul. Ren rød balancerer således på en knivsæg mellem violet og orange. Der er mange forskellige røde pigmenter med hver deres særpræg og klang. Nogle røde hælder måske over mod violet, selvom de er rent røde - f.eks magenta. Andre røde hælder mod orange, - f.eks. zinnoberrød. I princippet er det muligt at blande alle røde med gult og få orange nuancer, eller blande røde farver med blå og få violette nuancer.
Hvis farverne altså er helt rene røde. Det er de ikke altid, især ikke de lidt billigere farver. Man kan let teste farvers kvalitet og renhed ved at blande rød og blå, og se om blandingen bliver violet. Får blandingen et sådan lidt leverpostejagtigt udtryk, er det, fordi farverne ikke er rene. I selv de billigste farveæsker kan man som regel blande hæderlige grønne og orange nuancer, men ikke violette. For børn er det ofte en skuffelse, når de har lært om farvecirklen og skal til at blande farver. Det går fint, indtil de kommer til blandingen med rød og blå. De har fået at vide, at det skulle blive til violet, men blandingen bliver underlig gråbrunt, i bedste fald med et violet skær. Et godt gammelt råd er at købe farver af god kvalitet til børnene, hellere færre af god kvalitet end en kæmpe æske farver i middelmådig kvalitet.
Det råd gælder også de, der ønsker at komme i gang med at male. At male med urene farver giver skuffelser og kan måske sammenlignes med at spille musik på et instrument, der ikke stemmer.
En af de dejlige ting ved georginer er, at de også findes i klare rene farver. Der er mange, der er spraglede, de er også smukke, men det var dem i rene klare farver, vi bestilte flest af.
Jeg skal gøre en længere historie kort. Georginerne blev plantet efter en plan, der desværre viste sig ikke at være optimal, da den betød, at modlys blev ret generende, når jeg skulle male. Planterne kom op og klarede sig igennem den tørre sommer med en del vand fra havevanderen. Der blev suppleret med de yndige zinniaer, som også groede fint. Det meste var sådan set godt, bortset fra at det var umuligt at male i sommerheden.
Hen sidst i august blev vejret mere moderat, og malegrejerne blev fundet frem. Først akvarellen og senere oliefarverne, som dog skulle suppleres med nye. Og så er det jo en fantastisk tid, vi lever i, man tænder computeren, finder en hjemmeside og vupti, så kan man bestille de fineste oliefarver til levering i postkassen et par dage efter: Kongepurpur, burgundisk vinrød, karmin lak, rosemadder antik, mørk kraplak, rubinlak og zinnober var nogle af de røde, og så et par tuber koboltgrøn og koboltblå plus nogle flere.
Jeg har spurgt min gode ven William Houman, som er kemiker og har en stor viden om farvefremstilling, om han vil komme med et par kommentarer til, hvordan man laver gode farver:
Uden gode kunstnerfarver kan der ikke skabes et billede med levende farver.
De virkelig gode farver er et resultat af mange valg mellem kvalitet og effektivitet. Til det gode produkt vælges de bedste mineraler, de bearbejdes kemisk med omhu, og de findeles til ufatteligt små partikler.
Inden kvalitetsfarverne fyldes på tube, bliver det findelte pigment omhyggeligt arbejdet sammen med linolien. Det sker langsomt mellem stenvalser for at undgå forhøjede temperaturer.
Kunstnerfarver kan fremstilles effektivt og billigt, men de kan ikke tilfredsstille en god kunstner.
Klar til at male står man måske så som en tredje person og kigger på mig selv. Der er brugt tid og energi på at gøre det hele klart.
Til dato er der kommet 7 akvareller, 1 stort og 9 mindre oliemalerier ud af malearbejdet i georginehaven i år. Det kan være, der kommer flere, for vejrudsigten lover jo dejligt vejr et stykke tid endnu.
Billederne fra georginehaven kan ses i galleriet frem til søndag den 25. november. I er velkomne!
Med venlig hilsen
Michael Stolt
Galleri Nyord 2019
Nyhedsbreve fra året ses til venstre