Nyord.com Runas Butik

Nyhedsbrev nr. 2 – 2018
 

Kære alle

Jeg skovlede sne så kirkegængerne kunne komme ind i kirken påskedag den 1. april. Inden da havde vi haft sne i 3 omgange, den første gang var vi sneet inde i 4 døgn. Vinteren var langtrukken og forventningen om foråret stor, måske var det derfor vi kom til at bestille en hel masse frø og georgineknolde en vinteraften. På sådan en computer går det jo nemt, man skal bare lægge i varekurven. Klik, klik … Tomat- og chilifrø, og de stolte kavalerer i mange varianter og georginerne, - to af dem og to af dem, - og lige lidt flere af de røde ”Arabian Night” og mange af bishop typen. ”Bishop of Auckland” er helt mørk bordeauxrød, ”Bishop og Llandaff” som er klar cinnoberrød eller postkasserød og ”Bishop of York”, som er blød varm gul.

Kort efter påske blev det tøvejr og blæsevejr fra øst. En isnende kold kuling der varede ca. 14 dage. ”Påskeøsten” hedder vinden og vejrfænomenet. Når forårssolen begynder at varme over Rusland, dannes der højtryk, som sender den relativ kolde russiske fastlandsluft mod bl.a. os med lavere tryk. Den kolde luft bliver ikke varmere ude over den vinterkolde Østersø. I vejrudsigten siger de hvert forår, at vi får solskin og måske 15 til 20 grader, … ”ved østvendte kyster dog noget koldere”. ”noget koldere”… - ja det skal jeg lige love for, østenvinden var modbydelig og koldere ved østvendte kyster i år, og skar gennem marv og ben i et par uger. Den sidste del af april var sådan set OK. Nogle dage med tåge, nogle dage med lidt sol og stigende temperaturer. Da vi nåede til maj var himlen blå og temperaturen var omkring tyve grader. Siden har solen skinnet hver dag, kun afbrudt af en kort periode med lidt gråvejr og en enkelt byge. Siden første maj er der maks. faldet 10 mm regn på Nyord.

Så vi vander georginerne, som har blomstret siden slutningen af juni. Det er planen, at der skal laves billeder af georginerne igen i år. Sidste år havde vi mange gule, hvide og violette georginer, dem har vi stadigvæk mange af, men i år har vi også mange røde og bishop-georginerne, som jeg nævnte. De har en gul blomsterknap og bare en enkelt række røde, gule eller dybrøde kronblade og så er deres løv rødligt og mørkt, nærmest samme farve som bladene på en blodbøg. Til at male bishop-georginens løv har jeg brugt farven ”caput mortuum”, som er en brunviolet og meget potent farve og blandet den med ultramarin violet, indigo og mørk koboltgrøn, - det lader til at være en farbar vej. Caput mortuum har den fordel, at det er en ret mørk og dæmpet farve, som kan hjælper de rene røde farver, som for det meste også er mørke, men som også indeholder skarpe lysere røde, til at stråle.

En cyklist med en orange sikkerhedsvest lyser op på vejen en tåget grå dag. På samme måde kan man få farver til at lyse, hvis deres ”naboer” er dæmpede eller brækkede, - det hedder kvalitetskontrast.

”Bishop of York og røde georginer” (Udsnit af året første georgine-akvarel).

 

Årets sommerudstilling:

 

De tidligere år har vi haft skiftende udstillinger med forskellige kunstnere. I år har vi en blandet udstilling af malerier og grafik af 4 forskellige kunstnere. Hans Ole Holscher (f. 1961), kaldet ”Holscher” fra Vordingborg er en af dem. Første gang jeg stødte på Holschers billeder var i en emneuge om prærie-indianere på Vordingborg Gymnasium. Vi gik der nemlig samtidigt. Det er 40 år siden. Jeg mindes gymnasietiden, som slidsomme år med støvede bøger, autoritære lærere og uendelige række af dødsenskedsommelige stiløvelser. En uge hvert år fik den lidt nyere pædagogik dog lov at titte frem, når vi havde emneuge. I emneugen fik vi lov til at fordybe os, vi kunne se film, - nogle spillede måske musik, og andre slog sig løs i formningslokalet. Det var ved sådan en lejlighed jeg så en lille fin tegning Holscher havde lavet. En prærieindianer i brunt skind og med en bue og et pilekogger på ryggen. Den var rigtig fin.
Efter gymnasiet tog Holscher på kunsthøjskole, boede nogle år i København, uddannede sig på håndarbejdsseminariet i Kerteminde. Efter en del år vendte Holscher hjem til fødebyen Vordingborg sammen med konen Lisbeth og datteren Astrid. 

Holscher malede i en periode nogle meget dramatiske ekspressive billeder. Store lærreder med lidenskabelige og mystiskmytiske gestalter. Jeg havde den glæde at se hans separatudstilling på ”Biblioteksgalleriet” i Vordingborg for en del år siden, og tænkte igen, som da jeg så den lille fine tegning med pærieindianeren, - ohrrr – han kan virkeligt noget.

Holscher maler stadig figurativ og ekspressivt, men det er en helt anden side af hans talent vi viser i Galleri Nyord hen over sommeren. Holscher har nemlig også en udtalt hang til at lave stilfærdige og meget smukke impressionistiske landskabsskildringer. På en væg på galleriets førstesal er der en ophængning med omkring tyve af Holschers oliepastelbilleder.

 

 

Kristine Hellesøe Appel (f. 1984) er en anden af husets faste kunstnere. Kristine maler blomstermotiver i akryl og laver linoleumstryk. Det er trykkene man kan se i galleriet i sommer.

Kristine er uddannet kunsthistoriker og har mange jern i ilden, - hun underviser i billedkunst på Engelsholm Højskole, i dansk på et HF-kursus, er formidler ved Københavns Domkirke og så har hun en støt stigende karriere som udøvende kunstner. Hun har allerede mange udstillinger bag sig, sælger fra flere gallerier og interiørbutikker, og så suser hun rundt på messer og markeder, og er helt med på beatet med salg via de sociale medier, som instagram.  

Jow - vi har vist noget at lære ”os halvgamle nisser”. 

 

 

Vores gode ven Ralph Eschrig (f. 1959) udstiller også nogle enkelte billeder. Ralph er som tidligere nævnt operasanger ved ”Deutsche Oper Berlin”. I de seneste år har han og konen Kristina, som også er sanger, lagt en del af deres ferie på Nyord. Om sommeren kommer de i deres sejlbåd ”Alk”, om vinteren med bil via Rostock – Gedser. Ralph maler akvarel og olie. På sommerens udstilling viser han nogle akvareller med motiver fra Nyord. Ralph har i øvrigt lavet en 2019 kalender med 12 motiver fra Nyord, den koster 100 kr. og kan købes i galleriet.


Og så udstiller jeg også selv, i øjeblikket en serie akvareller med fugle. Senere, hvis det går som forventet, - nogle af årets nyere billeder, bl.a. georginebilleder.

 

Med venlig hilsen

Michael Stolt

 

Nyord.com

v/ Runa Stolt Hellesøe og Michael Stolt / Hans Henriks Stræde 6, Nyord / DK-4780 Stege
Kontakt: 4078 5667 eller 2422 4748 / michael@nyord.com eller mail@runas.dk
©  materialet på siden er underlagt copyright