Nyord.com Runas Butik

Vinterfugle og sensommerblomster

Nyhedsbrev nr. 1 – 2018

 

Kære alle

Kender I gråsiskenen? Jeg gjorde ikke, - havde måske nok hørt navnet. Den 15. december 2017 så jeg en flok gråsisken flyve fra plante til plante i ukrudtet i strandkanten lidt øst for Vesternæs. Jeg var ude for at fotografere fugle til julekalenderen ”24 akvareller med fugle på og ved Nyord”.  Det havde været lidt en udfordring at få brugbare fotos. Det skulle jo helst være forskellige fugle, og for at fotografierne skulle kunne bruges til at male efter – skulle de jo tages nogenlunde tæt på.
- Jeg kom helt tæt på fugleflokken, for gråsisknerne var optaget af at æde frø fra frøstandene på de visne rejnfanplanter. Fuglene svirrede fra den ene klump visne rejnfan til den næste. De var sultne og ænsede ikke fotografen, de havde travlt med at tanke op til den videre flyvetur. Efterfølgende nulrede jeg et par frøstande og så de bittesmå frø - der er krudt i ukrudt. - En smuk lille oplevelse.
 

 
Gråsiskner, akvarel 16x11 cm - M. Stolt 2017


Som alle ved står solen lavt på himmelen i december, dagene er korte og lyset er sparsomt. Farverne er naturligvis afspejlet af dette. Farverne er sparsomme i december, ikke at der er færre farver end i et georginebed en solskinsseptemberdag. Der er masser af farver og nuancer, men de fleste dage er der skruet ned. Næsten som hvis man skruer ned for en radio der spiller et dejligt stykke musik, - man skal koncentrere sig, så kan man høre det hele alligevel - ligeså fint.

På illustrationen med farveprøver nedenfor ses nogle forskellige blå farver og en enkelt blåviolet i de lodrette streger. Henover disse er der malet med forskellige brunlige farver. Akvarelfarver er transparente, dvs. at man kan se underliggende farver igennem en farve der er lagt ovenpå. 

 

 

På illustrationen kan man se 7 gange 4 eksempler på hvordan farverne skifter karakter når de blandes. Disse blandinger kalder man de brækkede farver. Der var et par dage med solskin og høj blå himmel i december, de dage var der en del klare rene farver. De fleste dage var dog overskyede og derfor er mange af akvarellerne malet med ”den brækkede palet” og jordfarverne.


Skarver, akvarel 10x8 cm. M. Stolt 2017
 

Påskelørdag har Galleri Nyord fra kl. 14 til 16 fernisering på min udstilling ”Vinterfugle og sensommerblomster”. Udstillingen består af 25 akvareller med fugle og 8 oliemalerier med blomster fra haven. Fugleakvarellerne blev brugt i en online julekalender og er på nær et malet i december 2017. Oliemalerierne blev malet i haven sidste år i september og oktober.

Vi serverer som sædvanlig lidt køligt at drikke og Runa bager kransekage. Søren og Lars kommer og spiller. Alle er hjertelig velkomne!

NB: Udstillingsåret i Galleri Nyord bliver lidt anderledes. Mine billeder vil være mere gennemgående og bliver suppleret med ophængninger fra spændende gæstekunstnere. Udstillingen vil veksle igennem sæsonen, og være dynamisk på en anden måde. Derfor vil der også blive færre ferniseringer. Nyhedsbrevene kommer naturligvis, som I kender dem. Ved den første udstilling er der mulighed for at se Kristine Hellesøe Appels grafik. Senere får vi besøg af Hans Ole Holscher og Ralph Eschrig.

Med venlig hilsen

Michael Stolt

 

 

 

Nyord.com

v/ Runa Stolt Hellesøe og Michael Stolt / Hans Henriks Stræde 6, Nyord / DK-4780 Stege
Kontakt: 4078 5667 eller 2422 4748 / michael@nyord.com eller mail@runas.dk
©  materialet på siden er underlagt copyright