Nyord.com Runas Butik

Nyhedsbrev nr. 3 - 2016

Flygtige oplevelser

Jeg har tidligere skrevet om forventningen til rejefiskeriet og om fiskeren Tom, der smiler når han fanger de første rejer. I år, i al fald indtil videre, har Tom ikke fanget ret mange rejer. Der var rejer i ruserne en uges tid først i maj, - så kom kutlingerne. Kutlingen er en lille fisk, der er kommet hertil, vistnok med tankskibenes ballastvand. Kutlingerne trives i Østersøen og bliver til flere og flere hvert år. De fylder rejeruserne og ødelægger fiskeriet. Men vi fangede da lidt rejer i begyndelsen af maj. De blev kogt og nydt på et stykke friskbagt brød med dild, salt og peber og citron. 

 

En anden lille god oplevelse var at se 4 edderfuglehunner med ællinger. I nogle dage holdt de til på stranden ved Bromlandsstenen. Edderfugle laver "børnehaver", en lille gruppe hunner slår sig sammen om deres unger, så kan de bedre passe på dem, hvis en sølvmåge eller en svartbag skulle få kig på en af de små dunede ællinger, eller når de bliver forstyrret på stranden af forbipasserende mennesker med hunde.  I rask tempo svømmede tre af hunnerne ud med de fleste af ællingerne, den fjerde hun gakkede lidt længere inde ved kysten, hun skulle lige have de sidste uopmærksomme ællinger med ud i sikkerhed. 4 voksne og ca. 20 små.
 Jah ... normeringen er vist bedre hos edderfuglene end i menneskebørnehaverne.

Lørdag den 11. juni fra kl. 14 til 16 er der fernisering på Fadavis udstilling i Galleri Nyord. Fadavi har været fast kunstner i Galleri Nyord siden vi startede og udstiller nu for fjerde gang. Fadavi har atelier i Guldsmedegade i Århus og han er et kendt ansigt i latinerkvarteret. Fadavi er uddannet på kunsthåndværkerskolen i Kolding og maler sideløbende med at han underviser på Skolen for Kunst og Design ligeledes i Århus. Fadavi  maler som oftest kvinder, - kroppe, - ansigter. Nogle gange præcist og detaljeret,  andre gange i flygtige diffuse sammenhænge, som et hurtigt kik, - en oplevelse der fastholdes.

Samme dag også fra 14 til 16 har Noorbohandelens galleri  fernisering på en udstilling af Hans Ole Holscher.
For år tilbage malede Hans Ole Holscher store ekspressive nærmest mytiske lærreder, men han er blevet mildere og har skiftet stil. Han foretrukne motiv er "det smukke landskab” , stilen er overvejende impressionistisk, men ind i mellem afslører en kraftig farve Holschers søgen mod en dybere mening i det landskab hans malerøjne ser. Holscher bor i Vordingborg og er uddannet på Håndarbejdsseminariet i Kerteminde, foruden har  han gået på flere kunsthøjskoler.

Fadavis udstilling kan ses i Galleri Nyord frem til torsdag den 7. juli. Holschers udstilling vil hænge i Noorbohandelens galleri  "hen over sommeren". 

 

 

Nyord.com

v/ Runa Stolt Hellesøe og Michael Stolt / Hans Henriks Stræde 6, Nyord / DK-4780 Stege
Kontakt: 4078 5667 eller 2422 4748 / michael@nyord.com eller mail@runas.dk
©  materialet på siden er underlagt copyright