Kære alle
Der flages på lodsudkiggen ”Møllestangen” på de officielle flagdage. Der flages også ved særlige mærkedage for øens beboere, - f.eks. ved meget runde fødselsdage og ved barnedåb og bryllupper, som der jo desværre ikke er så mange af; og der flages på halv stang, når der er begravelse, hvilket heldigvis heller ikke er så ofte.
Det er William Houman, der sørger for flagningen. Første juledag, som er en af de fineste officielle og kirkelige flagdage, var han vanen tro oppe ved Møllestangen for at hejse flaget. Det var sådan set lidt op ad formiddagen. Klokken var elleve, og vi så på fra afstand, for vi var ude at gå tur med hundene. Vi smilede lidt til hinanden, og jeg tænkte ”hehe – er det ikke lidt vel sent William”. Mens William stod der og baksede med at få Dannebrog helt til tops i flagstangen, brast flaglinen. Lidt efter så vi William traske hjemad mod Gammelgård med flaget i favnen.
Mon ikke det er nissen fra Gammelgård, der har filet lidt i Williams flagsnor, skrev jeg lidt senere i et opslag på Facebook, som jeg glædede mig til at syvsoveren William ville se. Han kommenterede ret hurtigt:
”Vi har det ellers rimeligt godt med nissen på Gammelgård. Han gemte godt nok en juleløber og noget helt nødvendigt julepynt, indtil selve juleaften var overstået, og han bruger tit vores briller.
Det var OK, at han havde puttet slumredråber i kirsebærsovsen, men dette nummer med flagsnoren ER AT GÅ OVER STREGEN.
Er der nogen, der ved noget om nisserne på Nyord, så er det William. Derfor ringede jeg et par dage efter for at høre mere. Som barn sidst i 1950´erne oplevede han f.eks, hvordan bonden på nabogården til Gammelgård var bange for nissen. Naboen der med egne øjne havde set en nisse i et staldvindue på Gammelgård. Han var meget bekymret for William, når hans forældre lod den kun 12 årige dreng være alene på gården med nissen, når de skulle på aftenvisit hos familien et andet sted i byen. William oplevede også en gang naboen i færd med at slå store søm i loftslemmen, for at sikre sig mod at nissen sneg sig ned i stuerne. En anden gang havde en and fra nabogården forvildet sig ind i buskadset ved Gammelgård for at lave en redefuld æg og ruge ællinger ud. Da naboen fandt reden, knuste han resolut alle æggene, for de var sikkert forheksede af nissen.
Nå - men jeg ringede til William og ventede lidt spændt på om han ville tage telefonen. Da telefonen havde ringet 3 – 4 gange, blev røret løftet: ”Det er Willi … host ahem hac hoshak host – det er hack Wihostilliam ahem, ahem undskyld host (lille pause) host (lille pause) ahem … det er William hallo”. ”Ja hallo, det er Michael, er du blevet syg?” spurgte jeg ”Nej, hac-host, næh-nej, jeg fik bare lidt usædvanligt stærk sennep i den gale hals, host”.
Herefter fik vi en snak om nisser, William forklarede: ”En nisse, som vi kalder den i dag, er det samme som man tidligere kaldte en gaardbo. Voksne nisser har ca. samme størrelse som et 4-års barn. Nisser er glade for de gode gamle dage, og måske er det derfor, de går i den samme slags tøj, som folk på landet brugte for et par hundrede år siden. De har tit hue på, men det er kun i julemåneden, at huen er rød. Nisser kan bedst lide gårde og huse, der er mindst 150 år gamle. Nettotilvæksten af nisser på Nyord må derfor skyldes, at den del af boligmassen der blev bygget på Nyord i sidste halvdel af 18 hundredetallet nu er attraktiv for nisserne”.
”Du skriver at nissen på Gammelgård tit bruger jeres briller” fortsatte jeg. ”Det er bare et enkelt eksempel, - når jeg lægger mine briller ved natbordet om aftenen, kan jeg være sikker på, at de er væk om morgenen, så kan jeg gå og lede og lede, - kender du det ikke?”, svarede William og fortsatte, ”eller beskærersaksen, den ligger aldrig på sin plads i værkstedet. Nu juleaften, jeg er sikker på at nissen havde puttet slumredråber i kirsebærsovsen, - for ih gudsfristende hvor sov jeg godt i gyngestolen ved kaminen, helt indtil kl. 10 om formiddagen juledag.”
”Putter nisser tit noget i maden”, spørger jeg – ”måske ligefrem chili i den sennep du lige spruttede så voldsomt af lige før?” ”Det skulle ikke undre mig”, griner William og fortsætter, ”du må da også have oplevet nissernes drillerier?” . ”Jow – ved nærmere eftertanke, så kan jeg aldrig finde benzinen til plæneklipperen, - jeg er sikker på, at jeg har sat den i fedtbiksen, men der er den ikke, - så må jeg lede og finder den ovre i drivhuset, eller jeg sat den ved æbletræet ude på græsplænen, og så finder jeg den i Emil-skuret, - det har jeg faktisk oplevet ret mange gange”. ”Ja der kan du se”, siger William. ”Men benzindunken, - hvad skal nisser med benzin?” spørger jeg.
”Af en eller anden grund”, fortsætter William, ”er nisser meget begejstrede for at køre på de benzindrevne ATV-er, - måske har de fundet ud af, at de hurtigere kan besøge familien ude på Møn, når de kører på sådan noget djævelskab”.
Nisser ved Gammelgård og katten ”Sorteper”, udsnit af akvarel fra 2014
2020
Vi arbejder i øjeblikket med et program for årets udstillinger i Galleri Nyord. Det vender vi tilbage til ved sæsonstarten i slutningen af marts.
Lige nu forbereder Runa og jeg også en udstilling med glas, akvaller og malerier i Gallerie Dragehøj i Fensmark ved Næstved.
Der er fernisering på udstillingen søndag den 19. januar fra kl. 13 til 17. Alle er naturligvis meget velkomne!
Kalkerupvej 15, Fensmark, 4684 Holmegaard Åben: Torsdag - søndag kl. 13-17 Tlf. + 45 5554 6780
Gallerie Dragehøj har lige haft 30 års jubilæum og startede altså i 1989. Jeg kan tydeligt huske, da galleriet åbnede, for dengang boede jeg nemlig i Næstved og endda i den del af byen, der lå tæt på Fensmark.
Jeg mener at kunne huske, at jeg drømte om at udstille på galleriet, men var nok klar over at det ikke var særligt sandsynligt, at det kunne lade sig gøre.
En dag i 2018 kom Jytte Sørensen ind i Galleri Nyord. Jytte Sørensen har været den gennemgående tovholder i Gallerie Dragehøj siden starten. Det er ganske imponerende. Jytte Sørensen ville se, hvad det var vi gik og lavede. Vi fik en snak og en kop kaffe, - og en aftale om en udstilling januar og februar i 2020 ikke mindst.
Runa udstiller smykker og arbejder i glas. Jeg udstiller akvareller en oliemalerier. Som et lille kuriosum udstilles ovenstående billede af den smukke Rislev Kirke, billedet er malet i 1988 og bliver altså endeligt udstillet i Gallerie Dragehøj.
Ting tager tid.
Med venlig hilsen og godt nytår
Michael Stolt