Nyord.com Runas Butik

Nyhedsbrev nr. 2 – april 2020

 Blishøns i brændingen, 17x16 cm, akvarel af Michael Stolt

 

Kære alle

Hvad er det første i dit liv, som du kan huske? – Et klassisk spørgsmål mange af os nok har stillet os selv, eller som vi er blevet stillet af andre. Eksperter med forstand på hukommelse siger, at flertallet af os kan huske hændelser tilbage, fra vi var ca. 3 1/2 år gamle. Enkelte kan huske hændelser fra 2 1/2 års alderen og andre fra 4 års alderen.  Gamle fotos kan måske hjælpe på hukommelsen, så vi mener at huske en eller anden bestemt ting fra den meget tidlige barndom, - måske lader vi os ”snyde” af det, måske er det fotoet, vi i virkeligheden husker. Jeg er, som mange, usikker på, hvad der er det første, jeg kan huske. Til gengæld er jeg ret sikker på, hvornår jeg første gang så en ting, som jeg syntes var usædvanlig smuk. Jeg tænker tit på den oplevelse og vil dele den her i nyhedsbrevet.

Som jeg tidligere har skrevet, kørte vores familie i mange år i engelske biler. De var egentlig hverken særlig gode eller billige, de skulle tit til mekaniker, og de holdt sjældent særlig længe. Når de havde kørt ca. 100.000 km var de slidt op, og den sparsomme brugtpris blev til udbetalingen på en ny lidt større engelsk bil. Morris 1000´neren blev til en Morris 1100 så til en Morris Marina, til en Morris Marina 1300, til en Austin Maxi og flere til. Min far havde ikke kørekort pga. af dårligt syn, men tror han fik lov vælge bil, når der skulle skiftes. En enkelt gang valgte min mor, og da blev det blev en tysk VW Polo, som sikkert og i mange år bragte hende rundt i distriktet, hvor hun arbejdede som hjemmesygeplejerske. Jeg overtog mod en rimelig betaling Poloen, da familien endnu en gang skulle have ny bil, en fransk Peugeot. Den engelske bilindustri var nemlig stort set udraderet i konkurrencen, i de år min mor kørte i VW. Sådan er der så meget.

Men det er faktisk ikke biler, jeg vil fortælle om, derimod om en tur i en bil. En tur i den knaldrøde Morris Marina 1100. Zinnober rød var den, - sådan rigtig rød. Jeg tror min mor følte sig lidt frisk i den lille lave røde bil, den havde vist også nogle ret så moderne former og linjer. Det var midt i 1960´erne, og vi boede i Ølsemagle lidt nord for Køge. Turen gik til København. Hvad vi skulle derinde, kan jeg ikke huske, men jeg kan huske at vi parkerede i en gade med høje huse og forretninger med store udstillingsvinduer. Jeg kan også huske, at der var parkometre, der skulle puttes mønter i, og at vi kom tilbage til den røde Morris Marina. Min mor låste op og fik mig om på bagsædet, stak nøglen i tændingen og svingede ud fra parkeringspladsen. Efter kort tid syntes hun, at bilen var underlig at køre i. Hun kørte lidt længere, men syntes stadig at der var noget galt og holdt ind til siden. ”Jamen er det da en anden bil”? spurgte hun og kiggede rundt. ”Det er det måske slet ikke”, sagde hun og åbnede handskerummet, - hvor der lå nogle helt andre ting, end der plejede. Det var en forkert bil! Som den handlekraftige jyde hun var, drejede hun rundt og drønede hen til gaden, vi kom fra. Parkeringspladsen vi netop var kørt fra, var heldigvis stadig ledig. Vupti ind til siden, hurtigt ud af bilen, låse og se uskyldig ud. Vores helt egen rigtige Morris Marina med præcis den samme zinnoberrøde farve holdt trygt parkeret lidt længere fremme i gaden. Det var jeg glad for, og jeg var glad for, at vi ikke var blevet fanget af politiet og sat i fængsel for biltyveri. Jeg forestiller mig, at min mor var lidt stresset og har kunnet mærke at jeg ikke var helt tryg ved bilturen i en fremmed ”næsten stjålet” bil.

Så vi kiggede på de flotte udstillingsvinduer og sludrede. -  Og der var det så. I et af vinduerne stod en ikke så stor tekande. Den var lys i farven, og så havde den en masse pletter i alle mulige farver. Hvor var den smuk! Tekanden med de mange farvede prikker var den første ting, jeg kan huske, jeg syntes var smuk. Jeg var 4 – 5 år gammel, og har aldrig glemt den.

 Blishøns IV 2020, 17x17 cm, akvarel af Michael Stolt

 

Intet er som det plejer at være

Vi er jo alle i en helt usædvanlig og ekstraordinær situation. I store dele af verden har corona medført ufattelig lidelse, og ingen ved, hvordan eller hvornår dette mareridt ender.

Der er ikke meget at tilføje til dette emne ud over, at jeg håber, I har det godt og passer på jer selv og på hinanden!

På grund af fare for smittespredning holder runas og Galleri Nyord lukket indtil videre. Vi havde sådan set hele planlægningen for sæsonen på plads, men vi er stærkt usikre på, hvad der sker. Om alt aflyses, eller om dele af programmet kan fuldføres? En ting er dog sikkert, - vi holder ikke ferniseringer 2020. Mange mennesker i vores relativt små lokaler. Det går bare ikke.

Program for udstillingerne i Galleri Nyord var planlagt således:

Lørdag den 30. maj (Pinselørdag) til torsdag den 16. juli: Kristine Hellesøe Appel

Lørdag den 18. juli til torsdag den 27. august: Finn Dall

Lørdag den 29. august til søndag den 4. oktober: Michael Stolt

Vi vil informere løbende på hjemmesiden nyord.com, og forhåbentlig kan jeg også melde mere klart ud i næste nyhedsbrev, som kommer op til pinse.

 

 

#whenlifegivesyoulemons - Kristine Hellesøe Appel 2020, olie på lærred

 

Mere tid til andre ting

Vi har valgt at fokusere på online-salg i runas webshop. Runa har lavet en del nye smykker, og endnu flere er på vej mod webshoppen Der har også været mere tid til at male, og en del af mine billeder kan nu købes online på runas.dk.

Vi har fået lavet en fin ny terrasse ved galleriet, og overvejer om vi kan etablere en eller anden form for forretning udendørs.

 

 

Efterårslys, Finn Dall 2008, Gouache på papir, 58 x 39 cm

 


 

Links:

Kristine Hellesøe Appel: Hjemmeside: Klik hér … Facebook: Klik hér … Instagram: kristinehellesoe

Finn Dall: Hjemmeside: Klik hér …

runas webshop: Klik hér …

Galleri Nyord: Hjemmeside: Klik hér …

Michael Stolt: Hjemmeside: Klik hér … Facebook: Klik hér … Instagram: mstolt_nyord

 

Åbningstider:

Galleri Nyord holder lukket indtil videre. Se hjemmeside for yderligere info.

 

Yderligere information:
Information om Galleri Nyord, nyhedsbreve og billedmateriale - se hjemmeside: nyord.com

Ang. nyhedsbreve:
Ønsker I at til- eller afmelde nyhedsbreve fra Galleri Nyord – eller måske tilmelde andre eller skifte mailadresse, - så send en mail til: 
michael@nyord.com

 


En annonce:

 

Runas populære glashjerter kan nu købes i runas webshop
Glasset er håndudskåret, og hjerterne er derfor alle forskellige. Man kan kun bestille et af hvert hjerte. Når bestillingen er gået igennem, erstattes fotoet med et nyt i tilsvarende farver. Bemærk: Fakturering og leveringsadresse kan differentieres. Hjerterne kan derfor sendes direkte som gave. Skriv "gave" i kommentarfeltet, så pakker vi ind i gavepapir.


Pris: 195,00 kr. Til webshop - klik hér ...