Nyord.com Runas Butik

 

Nyhedsbrev nr. 3 – maj 2020

 

 

På denne tid af året ligger knortegæssene ofte ude foran havnen og æder ålegræs.
På stille dage kan man høre deres karakteristiske “knok-knok” gakken. Akvarel 17x12 cm.

 

Blå, rød og gul er primærfarver eller grundfarver. Man kan ikke blande sig frem til disse. Blander man 2 primærfaver, får man de sekundære farver. Rød og gul bliver til orange, blå og gul bliver grøn og rød og blå til violet. Blander man så f.eks. den sekundære farve orange med primærfarven gul, får man gulorange, som man kalder en tertiær farve, på samme måde får man den tertiære farve rødorange, hvis man blander rød i orange. Lidt forenklet sagt er der 6 tertiære farver: Gulorange, rødorange, rødviolet, blåviolet, blågrøn og gulgrøn.

Ja det er sådan set ret enkelt, lige bortset fra at der findes mange forskellige primærfarver. For den blå farves vedkommende er der preusserblå, indigoblå, ultramarinblå og coboltblå, bare for at nævne nogle få af de mange blå farver. Det samme gælder for rød, dem er der også mange af. Omvendt er der ikke helt så mange gule farver. Guls spektrum bevæger sig groft sagt fra den kolde citrongule eller limegule over en neutral gul til den lidt varmere fyldige gule.

At der er mange væsensforskellige pigmenter med primærfarver medfører selvsagt, at der kan blandes et utal af forskellige sekundærfarver, for ikke at tale om det næsten uendelige antal kombinationsmuligheder der er for at blande tertiærfarver.

Ovennævnte handler kun om blandingen med 2 af primærfarverne. Laver man blandinger med alle 3 primærfarver, bliver det straks mere kompliceret. I princippet får man grå, hvis man blander alle 3. F.eks. giver en blanding af blå og orange, som jo er rød og gul, - en neutral grå, - altså hvis blandingsforholdet er helt rigtigt. Hvis man så kun blander en lille del orange i en større del blå, så vil blandingen blive en blå, som er mere grålig. Det kalder man ”at brække” farverne.

Jeg husker ikke meget af hvad der foregik i matematiktimerne i gymnasiet for mange år siden, men der var vist noget der hed ”+ uendelig”. Det er her, vi er, når vi lægger kombinationsmulighederne med brækkede farver til de allerede uendelige muligheder, der er for at blande farver med bare 2 grundfarver.

Jeg nævnte nogle enkelte eksempler på forskellige blå farver. Jeg har vænnet mig til at sætte ord på, når jeg skal huske forskel på dem. Preusserblå kan måske betegnes som skarp, lidt aggressiv, faktisk lidt preusseruniformsagtig, en himmel malet med preusserblå bliver lidt uvirkelig og i bedste fald som optakt til storm. Anderledes er den poetiske coboltblå. Den er blødere, vækker eftertænksomhed og lyst til fordybelse. En coboltblå himmel virker lidt sløret som en sommerdag med lidt varmedis.

Brækkes coboltblå med orange, eller brune farver, som i princippet er mørk orange, får man overflod af støvede og måske endda poetiske gråblå og grålige nuancer.

Indigoblå er en meget mørk blå farve. Cowboybukser er indigoblå, men altså lysere end det rene pigment. Blander man indigo og mørk brun, får man en næsten meget mørk grå farve. Næsten sort dog uden at være det.

Akvarellen øverst er malet med: Cobolt- og indigoblå, van Dycks brun, rå og brændt umbra, plus et par sjatter andre farver.Blishøns og skarv, olie på lærred, 1x1 m. M. Stolt april 2020

 

Med venlig hilsen - Michael Stolt

 

Udstillinger udsættes

I marts valgte vi pga. af fare for smittespredning at lukke runas forretning og Galleri Nyord for en periode.

I nyhedsbrevet fra april var vi usikre på om årets udstillinger kunne gennemføres, og derfor valgte vi at se tiden an. Nu er der gået en måned og situationen har ændret sig. Det ser heldigvis ud til, at der er nogenlunde styr på smittetrykket fra coronavirussen her i landet.

Men Galleri Nyord har små rum, ret smalle passager og en trappe, der er knap en meter bred. De fysiske rammer er normalt med til at skabe miljø og god stemning. I tider hvor fysisk afstand er så vigtig, er lokalerne mindre gode.

Vi er derfor stadig i tvivl, om det er forsvarligt at åbne galleriet. Et stuvende fyldt galleri er naturligvis ”no go”, men kan man åbne for mindre grupper? Vi overvejer i øjeblikket hvordan, det evt. ville kunne lade sig gøre.

Vi havde glædet os meget til nogle fine udstillinger med Kristine Hellesøe Appel og Finn Dalls billeder. Vi er desværre kommet til den konklusion, at Kristine og Finn fortjener et fuldt setup, - med ferniseringer, PR og mange besøgende. Derfor har vi samråd med Kristine og Finn valgt at udsætte deres udstillinger til 2021.  

Hvis udviklingen med corona fortsætter i den positive retning, vil vi nok åbne galleri og forretning for mindre grupper. En eventuel udstilling vil i givet fald blive med mine egne billeder. Indtil da vil vi i de kommende weekends og helligdage flytte en del af vores varer ud på terrassen. Det drejer sig blandt andet om de større glasting, kurve, keramik og trævarer.

 

 

Opstilling malet af Kristine Hellesøe Appel, olie på lærred, 70x90 cm

 

 

Åbent land. Gouache på papir, 100 x 67 cm, Finn Dall 2008Åbningstider:

·         Galleri Nyord og runas holder lukket indtil videre. Se seneste nyt på: runas.dk eller nyord.com

·         Når vejret er godt, vil vi weekends have ”terrassesalg” med reduceret varesortiment.

·         Vi arbejder på, at mindre grupper kan se en udstilling med billeder af undertegnede.

·         Man kan træffe aftale med Runa om køb af smykker og andre varer på 2422 4748.

·         runas webshop er naturligvis åben, og har fået et større sortiment, blandt andet med en ny menu ”billedkunst”.

 

I weekends med godt vejr har vi åbent på terrassen.

 

Links:

Kristine Hellesøe Appel: Hjemmeside: Klik hér … Facebook: Klik hér … Instagram: kristinehellesoe

Finn Dall: Hjemmeside: Klik hér …

runas webshop: Klik hér …

Michael Stolt: Hjemmeside: Klik hér … Facebook: Klik hér … Instagram: mstolt_nyord

 

 

 

Bishøns en mørk dag, olie på lærred, 1,20x1 m


Vejr

Majblæsten
og aprilblæsten
og martsblæsten
og februarblæsten
og januarblæsten
stille

Jan Stolt 2015

 

Nyord.com

v/ Runa Stolt Hellesøe og Michael Stolt / Hans Henriks Stræde 6, Nyord / DK-4780 Stege
Kontakt: 4078 5667 eller 2422 4748 / michael@nyord.com eller mail@runas.dk
©  materialet på siden er underlagt copyright