Nyord.com Runas Butik

Nyhedsbrev nr. 1 2023 - april


Kære alle

I et par år holdt runas til i et lille lysthus i vores have nede ved havnen. Hver morgen stillede vi varer ud foran skuret og på buksbomhækkene langs havestien op til fedtbiksen, som vi havde døbt det lille havehus. Der var ikke plads til ret mange indenfor, og på travle dage stod folk i kø mellem hækkene. Det var en sjov tid.

 

I efteråret 2012 købte vi huset i Nordgade og gik i gang med første etape af en egentlig ret omfattende og skånsom renovering. Målet var at få mere plads til runas varer og at åbne et galleri.

Lørdag den 23. marts 2013 var der fernisering på aarhuskunstneren Fadavis udstilling. Den første af en lang række af ferniseringer. Det er 10 år siden, og butikken runas og Galleriet i Nordgade har således 10 års jubilæum i år. Det skal lige tilføjes, at vi efter nogle år valgte at ændre navn til ”Galleri Nyord” og runas.

 


 


Jubilæumsudstilling:

Siegfred Stolt og Hans Ole Holscher

(Kan ses frem til tirsdag den 16. maj)

 

Siegfred Stolt (1896 – 1983):

Siegfred blev født på Nyord og blev sømand. Det lå i kortene, når man kom fra en sømandsslægt. Siegfreds far Peter Stolt var skipper på galeasen ”Rasmus Stolt”. Peter og broren Rasmus havde købt skibet i fællesskab. Rasmus døde imidlertid af kræft i en ret ung alder, og som en gestus gav Peter skibet brorens navn ”Rasmus Stolt”.  Det er lidt et kuriosum, for skibe har som regel navne af hunkøn, efter stjernebilleder eller græske guder og lignende. Siegfred kom på søfartsskole på Bogø og ud at sejle på verdenshavene.

 

 

Han nåede dog at blive gift med nyordpigen Betty, som han havde kendt, siden han var en lille dreng. Det fortælles, at Siegfred som 3-5 årig var løbet hen til Betty og omfavnede hende med ordene ” når vi bliver voksne, så skal vi giftes”. Som sagt så gjort. Det unge nygifte par flyttede, som mange unge gjorde allerede dengang, til København. Her boede de forskellige steder, de sidste mange år på Dyssegårdsvej i Søborg. De blev forældre til tvillingerne Lisbeth og Jan. Efter mange år til søs fik Siegfred fast job i land som sejlmager på Toldboden.

Hver sommer rejste Betty og Siegfred til Nyord på ferie for at gense fødeøen, besøge familien og stange ål. Siegfred havde interesseret sig for at tegne og male, siden han var ung. Det var jo dengang en vigtig måde at dokumentere på, - fotografiet var naturligvis opfundet, men kvaliteten var begrænset og i øvrigt i sort og hvid. Siegfreds tidlige malerier dokumenterer livet på Nyord i et enkelt og måske lidt naivt udtryk, senere bliver hans billeder anderledes.  Man fornemmer inspiration fra den franske impressionisme. Og det er vel egentlig ikke helt underligt, - for mon ikke sømanden besøgte et kunstmuseum eller to, når skibet var i havn.


                          
"Rasmus Stolt" Siegfred Stolt 1920

 

En hel del af Siegfreds malerier er heldigvis bevaret, og vi glæder os til at præsentere ca. 20 af Siegfreds malerier på galleriets 10. års jubilæumsudstilling.  
For en god ordens skyld skal det nævnes, at Siegfred Stolts billeder ikke er til salg.

 

Hans Ole Holscher (født 1961):

Hans Ole Holscher er stille men sikkert blevet sådan en slags ”huskunstner” i Galleri Nyord. Holscher har malet i mere end 40 år. Omkring 1980 havde han en meget markant udstilling på det daværende ”Biblioteksgalleri” i Vordingborg. Dengang var hans malerier voldsomme og stærkt ekspressive. I dag er hans udtryk mildere, poetisk og registrerende. Holscher er som nævnt fra Vordingborg, og hans motiver er fra Sydsjælland og øerne i den egn. Holscher skildrer landskabernes vidder og farver, og han tager os med på besøg i skovens flimrende lys. Holscher er egentlig ikke landskabsmaler i den traditionelle forstand, hans billeder har en ekstra dimension. Den ekspressionistiske indre spænding.

Blandt så meget andet.

 

”Skovparti fra Lekkende”, malet af Hans Ole Holscher i 2022

Under forberedelsen af dette nyhedsbrev faldt jeg over dette foto i Betty og Siegfreds gamle fotoalbum. Fotografiet har titlen ”Storm i Atlanterhavet”.  Det er ca. 100 år gammel og taget af Siegfred, som havde hyre på skibet ”Ocean II”.

 

 

Slægt

Kom til søs,
sejlede,
Atlanten i storm,
underdrejet,
skipperen røg lys tobak,
han fortalte og fortalte,
havenes mænd.


5. september 2007

Jan Stolt


Med venlig hilsen

Runa og Michael Stolt

 

Nyord.com

v/ Runa Stolt Hellesøe og Michael Stolt / Hans Henriks Stræde 6, Nyord / DK-4780 Stege
Kontakt: 4078 5667 eller 2422 4748 / michael@nyord.com eller mail@runas.dk
©  materialet på siden er underlagt copyright