Nyord.com Runas Butik

Nyhedsbrev nr. 3 – juni 2024

 

Kære alle

Vi har sat en del stærekasser op. Tre-fire stykker i det gamle pæretræ og vistnok fem i valnøddetræet. På kirkegården har menighedsrådet sat ti stærekasser op. Dertil hænger der efterhånden en del kasser til mejser og spurve. I foråret og her først på sommeren har der været livlig trafik i og omkring kasserne. Det har været en fornøjelse at følge med i. Der er stadig aktivitet i mejsekasserne, stærekasserne er derimod tomme nu. De brune stæreunger er nemlig allerede ude at flyve. De forlod kasserne for 1-2 uger siden. Alle sammen næsten den samme dag. Den ene dag kom forældrefuglene med orm og larver til de sultne og skrigende unger, som hang ud af kassehullet. Et par dage efter var der stille. Kasserne var tomme. Ikke sådan drit drat med flere dages eller ugers mellemrum. Næh – lige på en studs, sådan nærmest efter aftale var alle stæreungerne store og flyvefærdige stort set samme dag. Man kan slutte, at stærene må have lagt æg nærmest samtidig. Det er lidt tankevækkende.

Nu har vi fornøjelsen af at kunne følge med i fuglenes efterfølgende yngelpleje. Ikke kun stærenes, men også skovspurvenes, gråspurvenes, musvitternes, blåmejsernes og endda en rødstjerts også. De voksne fugle suser afsted, hid og did for at finde frø, kerner, orme og insekter.

 

Spurve på hønsegårdslågen, akvarel 15x15 cm

 

Ved vores hønsegård udspiller der sig dagen lang et sandt teater. De unge spurvefugle flakser rundt og sidder lidt usikkert og svajende på hønsetråden, mens de vokse smutter ind og ud af hønsehuslågerne med korn og kraftfoder. De metalglinsende voksne stære kommer susende og lander med et par noget usikkert flyvende brune unger efter sig. Mens ungerne sidder parkeret på tagkanten, smutter de vokse ind i huset og kommer ud med en aflang pille kraftfoder, op til ungerne som tigger med vibrerende vinger og gabende næb. Det sker igen og igen. Det er lige før, det er for nemt, tænker man. Burde stære ikke opfostre deres unger med orm, larver og bær? Nu nupser de bare kyllingevækstfoder og æglægningspiller og stopfodrer de stakkels unger. Hønsehuset er i disse dage en restaurant, hvor fuglene henter hurtig take-away. Og dog, måske er det i virkeligheden hønsehuse og stalde med dyr, vi mangler i det moderne Danmark, steder hvor fuglene kan komme forbi og finde lidt nemt foder.

 

De flyvefærdige stære suser allerede rundt i trætoppene i store flokke, og så er det man tænker åh-ja, nu er vi allerede ved den tid. Midsommer. Det er en dejlig tid. Det er nu også en tid, hvor det sagte vemod lige titter frem. Inden længe begynder dagene at blive lidt kortere. Sådan er det jo.

Vi har en lang sommer foran os, og den glæder vi os til. Sommeren er en travl tid på Nyord, der nu kan mønstre intet mindre en 2 restauranter, 2 cafeer, en sommerkøbmand, en lokalhistorisk udstilling og så naturligvis også et galleri. Der er nok at besøge.

Oven i dette ikke mindst naturen, dyre- og plantelivet, lyset, udsigter og det kulturhistoriske miljø bare for at nævne lidt.

 


 


Skovspurveunger, olie på lærred 60x60 cm


Udstillingen består af akvareller og oliemalerier. Der er fugle med på mange af billederne. Det er flere billeder med fugle end billeder af fugle. Jeg har forsøgt at lave nogle stemningsbilleder fra Nyord, og så kom fuglene jo nærmest med, de bidrager så stærkt til det foranderlige og stemningen på øen året igennem. For en ordens skyld skal det nævnes, at en del billeder var med på min forårsudstilling, men der er kommet nye til, bl.a. oliemalerier.

Galleri Nyord & runas har åbent alle dage fra 11 til 17.

 

Med venlig hilsen

Michael Stolt

Nyord.com

v/ Runa Stolt Hellesøe og Michael Stolt / Hans Henriks Stræde 6, Nyord / DK-4780 Stege
Kontakt: 4078 5667 eller 2422 4748 / michael@nyord.com eller mail@runas.dk
©  materialet på siden er underlagt copyright