Nyord.com Runas Butik

Britta Hellesøe - malerier fra marsken

Fra Ferniseringen

En mild majdag fuld af lys, fuglestemmer og glade gæster og skabte en dejlig ramme om ferniseringen.

Tyve større malerier og 60 miniaturebilleder kan ses i runas Galleri frem til den 23. juni.

 

 

Kunstnerens tale

Jeg vil læse et digt af den sønderjyske digter Jens Rosendal, det lyder:

Farvernes landskab blæst ud under himlen.
Grønneste marker li`så langt som dit øje når.
Tidevandsbølgen viger og stiger.
Åndedrag gennem tusind år.

Sejlende sole mod vest rammer havet.
Splintrede spejle skyller ind mod det grønne land.
Rødmalte skyer jages på himlen.
Bølgeslag mod den lave strand. 

Varfter og diger står skarpt imod lyset.
Marsken bli`r dunkel, endnu skimtes de lyse får.
Plagen ved leddet bli`r som en skygge
i det mørke, hvor alt forgår. 

Himmelens stjerner så fjernt over kloden.
Vældige verden mens du føler dig lille her.
Fuglenes stemmer stiger mod gryet.
Sommermorgenen er os nær. 

 

Jens Rosendal maler med ordene. Det kan ofte være svært at sætte ord på egne værker, derfor er det rart, når man kan låne et andet sted… og… jeg HAR spurgt pænt om lov! Jeg er meget begejstret for flere af hans tekster, da jeg synes de beskriver lige netop, som jeg føler indeni. I øvrigt bor han helt ude ved vadehavet og har den udsigt, som jeg holder så meget af.

 

 

Mit navn er Britta Hellesøe – jeg bor i Skærbæk med udsigt til marsk og vade. Det vidtstrakte, flade land med den høje himmel, det helt specielle lys samt horisonten i det fjerne, som ofte står helt skarpt, er min inspiration. Jeg maler det samme landskab om og om igen – ikke to dage er ens. Jeg vil gerne skildre årstidernes skift – lige fra morgenlyset til den glødende aftenhimmel – eller en frostklar vintermorgen, hvor alt ligger indhyllet i tåge og dis. – Fra forårets første, grønne farver, hvor alt er sart og fint – til efterårets mørke, tunge skyer og landskabets forfald. Fra dur til mol – fra stilhed til storm. Naturen og landskabet er mit udgangspunkt.

I går kørte vi næsten så langt, som vi kunne – fra vest til øst. Danmark er geografisk set et lille land, men trods de korte afstande fra nord til syd – fra øst til vest, så er landskabet meget varieret. Hvert sted har helt sin egen charme og her på Nyord er der da helt specielt dejligt.

 

 Når man beskæftiger sig med at male, er man lidt besat af, at omsætte alt i billeder. Det kan være en belastning til tider, men det er godt, at de fleste indtryk kan gemmes på ”den indre harddisk” og tages frem, når der er brug for dem. Det er sådan jeg arbejder. Jeg gengiver ikke det jeg ser, men mere det jeg oplever. Jeg lader mig inspirere og prøver at fange en stemning. Mine billeder kan ikke henføres til konkrete steder, men skal mere opfattes som en personlig fortolkning af de indtryk jeg søger og finder i landskabet tilsat lidt af min egen sjæl. Alle disse indtryk prøver jeg at gemme på min nethinde. – At gribe et øjeblik, en fornemmelse, en følelse – se det store i det små. 

 

Nyord.com

v/ Runa Stolt Hellesøe og Michael Stolt / Hans Henriks Stræde 6, Nyord / DK-4780 Stege
Kontakt: 4078 5667 eller 2422 4748 / michael@nyord.com eller mail@runas.dk
©  materialet på siden er underlagt copyright