Nyord.com Runas Butik

Smukke Nyord
7 kunstnere  - 93 år 

Hendes Majestæt Dronning Margrethe og Hans Kgl. Højhed Prins Henrik besøgte den 6. september Nyord. Under besøget så regentparret blandt andet se kunstudstillingen ”Smukke Nyord” i runas Galleri.

Kunst fra Nyord i 93 år

Det bare landskab med de vide horisonter, det intime fortættede og måske lidt eventyragtige bymiljø, eller menneskene der valgte at bo på Nyord har igennem tiden udfordret mange kunstnere.  På udstillingen ”Smukke Nyord” vises fotos, tegninger, grafik og malerier af 7 kunstnere. I alt 45 værker, - det ældste fra 1920, – de nyeste fra 2013.  

Achton Friis

Achton Friis besøgte i 1922 Nyord sammen med maleren Johannes Larsen. En stille oktoberaften lagde de til i havnen med skibet ”Rylen”.  Achton Friis beskriver i bogværket ”De Danskes Øer” mødet med Nyord Havn således: ”Men den Plet, vi hin rolige Oktoberaften”gled ind paa just som det sidste Solskær faldt hen over dens gamle frønnede Pæle, Rørskovene om dens Moler og den gamle By over den, det var aldeles ingen Havn – det var en lille Drøm, som slet ingen Mennesker kan drømme, et stille Eventyr, som kun H. C. Andersen har kunnet digte, og som ingen, der ikke er født i hans Fædreland, nogensinde vil kunne fatte.
Johannes Larsen og Achton Friis udforskede Nyord nogle dage, og det blev til mange smukke tegninger.

 


På udstillingen kan man se 3 portrætter som Achton Friis tegnede under besøget. Hér et af dem "en Nyordlods"
(Udlånt af Østfyn Kunstmuseer)

Tidsbilleder

Sejlmageren Siegfred Stolt er født på Nyord 1896. Han stod til søs ganske ung og flyttede til København, da han blev gift. Fødeøen trak imidlertid i ham, og i alle ferier drog han og familien til Nyord. Der blev stanget ål, sejlet og ikke mindst blev talentet for at male og tegne dyrket.


Indtryk fra byen og marinemotiver som fx svigerfaderens skib ”Castor” var blandt Siegfreds motiver.

Arkitekten Vibeke Dalgas og nu pensioneret professor i arkitektur kom på Nyord fra midten af 50´erne. Vibeke Dalgas var en helt central fagperson i den omfattende fredning af Nyord. Hun havde allerede tidligt set Nyords kvaliteter og lavede i 1957 nogle fine pennetegninger af mange af husene i byen og af markskurene.
Fotografen Jørgen Clemmensen  ”Clem” var måske landet på Nyord på grund af fuglene, som han ivrigt fotograferede. Det trænede fotograføje så dog også andre motiver. Lillys købmandsforretning, og menneskene der boede på øen. Clems fotos i sort og hvid er smukke, og de er en vigtig dokumentation af øens liv især i perioden fra 1970 til 1990.

Rylen lander igen 

I 2010 lægger Rylen til kaj på Nyord igen. Ombord er et kamerahold, den kendte tv-journalist Jørgen Flindt Pedersen og der er en kunstner med, - grafikeren Jens Bohr. Mens tv-holdet laver optagelser til tv-serien ”Gensyn med de danskes øer” koncentrerer Jens Bohr sig om træsnit af fugle, landskaber, bølger og marker. 5 af Jens Bohrs grafiske værker fra Nyord og vandet omkring kan ses på udstillingen.
Jens Bohr har i 2014 en separatudstilling i runas Galleri.

Nye portrætter

Den iransk fødte kunstner Fadavi, som nu bor i Århus og har succes både som maler og underviser, udstillede som den første i runas nystartede galleri. I det kølige forår kunne man lune sig ved Fadavis smukke og sensuelle malerier. Fadavi var begejstret for Nyord og vendte i juli tilbage for at tegne. Fadavi havde frie hænder og gik på opdagelse med tegneblokken mellem husene, men han tog også en udfordring om at tegne 3 portrætter med blyant op. Som Achton Friis tegnede 3 portrætter i 1922, gjorde Fadavi det samme 90 år senere.

Kunst på Nyord

Michael Stolt, som bor i farfar Siegfreds barndomshjem sammen med hustruen Runa Stolt Hellesøe, bidrager også med malerier til udstillingen.


Fadavis hånd er sikker - og i gang med at tegne runas Galleri i sommeren 2013.

Parret står bag runas Galleri og har et håb om at markere galleriet som et sted der var værd at køre efter for at opleve kunst,- men også et håb om at galleriet kan  bidrage til fortællingen om Nyord med en kunstnerisk vinkling.
Meget er lykkedes allerede det første år, - og …
Regentparrets besøg i det nystartede galleri er det allerstørste skulderklap man kan få!

 

Fakta:

Udstillingen ”Smukke Nyord” kan ses i runas Galleri fra 2. til 29. september.
Der er som åbent alle dage fra 11 til 17, fredag og lørdag til 18.

 

Nyord.com

v/ Runa Stolt Hellesøe og Michael Stolt / Hans Henriks Stræde 6, Nyord / DK-4780 Stege
Kontakt: 4078 5667 eller 2422 4748 / michael@nyord.com eller mail@runas.dk
©  materialet på siden er underlagt copyright