Nyord.com Runas Butik

Æstetikken til fælles

Et nyt galleri på Nyord har fået Runas glaskunst til at flytte hjemmefra. Det er ganske udramatisk, for i Nordgade 6 har ægteparret Runa Stolt Hellesøe og Michael Stolt fået optimale rammer til deres kreative passioner og udfoldelser: Maleriet og glaskunsten.

Af Alex Friis Hansen

runas, Nordgade 6, Nyord, i Fadavis streg
Fadavis tegning af huset Nordgade 6

Halvtreds meter i fugleflugt på skønne Nyord lyder ikke af så meget, men det gør alligevel en verden til forskel. Fra haven i Hans Henriks Stræde til det gamle skipperhus i Nordgade. Sådan er det nu engang på Nyord, for her er man ikke plaget af de store afstande. Så nu kan Michael Stolt og Runa Stolt Hellesøe friste Nyords mange besøgende med glaskunst og galleri under samme tag. Plus det løse.

Fiskeskur på pension

”Hvis der kommer en storm nu, så vælter det. Det står sådan set kun på renomméet,” vurderer Michael Stolt.

Skuret i haven har set bedre dage.

Der var i øvrigt også blevet alt for småt i det gamle fiskeskur. Runa Stolt Hellesøe kunne ikke være der med sin hastigt voksende glaskunst, og Michael Stolt kunne slet ikke være der med sine malerier. Selv dankortterminalen havde trange kår. Nu kommer det hele meget mere til sin ret i Nordgade.

runas første forretning på Nyord
I 2 år dannende lysthuset i haven rammen om runas

De flotteste flotte malerier

Selvom Michael Stolt fremhæver, at galleriet ikke udelukkende skal handle om Nyord, så er det den helt rigtige placering.

Han siger: ”Jeg synes, at der er så smukt på Nyord. Det passer fint med at udstille noget, der handler om æstetik og noget, der er værd at se på. Og så kan man gå udenfor bagefter, og der er de flotteste flotte malerier – i virkeligheden.”

Usikker indkomst

Michael Stolt maler på Nyord
Michael Stolt maler ved Gammelgaard

Michael Stolt hører til den eftertænksomme type - bare ikke, når det drejer sig om glæden ved maleri og kunst:

”Hvis jeg kommer til en by, er kunstmuseet det første, jeg besøger. Jeg er meget interesseret i kunst, det er utroligt spændende,” bekender Michael Stolt.

Han er meget bevidst om, at med et galleri er der næsten garanti for usikker indtjening. Men der er også andre værdier, der tæller:

”Malerier og glaskunst har æstetikken til fælles, og det med at glæde sig over noget, der er smukt – og reflektere over de indtryk, man får gennem øjnene,” siger Michael Stolt.

I forhold til det forretningsmæssige gør det heller ikke noget, at besøgende i galleriet bliver fristet af glaskunsten – og omvendt. Når man nu alligevel er der.

Kunstnerisk miljø i perfekte omgivelser

Michael Stolt drømmer om, at der med tiden opstår et kunstnerisk miljø i forbindelse med galleriet.

Han siger: ”Hvis der kommer folk, som interesserer sig for billeder og får ideer – og måske sætter sig ned og tegner eller maler noget på Nyord. Der er så mange motiver. Det kunne galleriet måske hjælpe en lille smule med til.”

Fadavi tegner på Nyord
Fadavi besøgte Nyord for at tegne til udstillingen "Smukke Nyord"

Michael Stolt kan ikke sige sig helt fri for, at der kommer lidt magelighed ind over. Og hans lune fornægter sig ikke.

”Når man har sit eget galleri, så er man jo fri for at skulle hænge op alle mulige mærkelige steder. Det er smadderskægt at holde en fernisering, hvor der komme 30-40 personer og kigger og snakker. Det er da dejligt,” siger han.

Michael Stolt udstiller gerne sine egne værker med ekspressivt naturalistiske – og lokale – motiver. Men det er vigtigt med skiftende udstillinger. Kvaliteten skal være høj, så folk gerne kører lidt for at se udstillingerne på Nordgade nummer seks.

Nyord med indbygget GPS

Det er slet ikke svært at finde galleriet – det sker nærmest automatisk, når man går rundt i Nyord by. Vejnettet er meget overskueligt. Hvis man vil ramme galleriet i allerførste forsøg, så skal man blot gå til venstre ved først givne lejlighed – efter parkeringspladsen. 

 

 

Nyord.com

v/ Runa Stolt Hellesøe og Michael Stolt / Hans Henriks Stræde 6, Nyord / DK-4780 Stege
Kontakt: 4078 5667 eller 2422 4748 / michael@nyord.com eller mail@runas.dk
©  materialet på siden er underlagt copyright