Nyord.com Runas Butik

Nyhedsbrev nr. 1 – 2019

Kære alle

 

 

Kirkeklokken på Nyord ringes med håndkraft. Det har den gjort siden 1846, og mange har haft hvervet som klokker på den lille ø. Jytte Jansen var klokker og kirketjener i godt 25 år. Da Jytte valgte at gå på pension, overtog Runa og jeg, - det er 5- 6 år siden. Vi ringer med klokken, når der er kirkelige handlinger, og vi ringer hver morgen og aften. Den daglige ringning morgen og aften består af 150 slag og 9 bedeslag. Man siger, at ”solen ringes op og ned”. På Nyord ringes solen op kl. 8 vinter og kl. 7 sommer, og den ringes ned kl. 17 og 19.

 

I virkeligheden har den daglige ringning ikke meget med solens op- og nedgang at gøre. I en artikel i Kristelig Dagblad fra 2013 gør Ann-Kirstine Christiansen, som er klokkesagkyndig, lærer og afdelingsleder på Den Skandinaviske Klokkenistskole i Løgumkloster, rede for den daglige ringning med kirkeklokkerne, - den såkaldte Angelus-ringning. Det er spændende læsning, i hvert fald hvis man er klokker. Der er linket til artiklen nedenfor.
Sagt kort og forenklet opstod den daglige ringning allerede i år 1096. Det var året for det første korstog, der havde som mål at uddrive alle ikke troende fra Jerusalem. Pave Urban II mente, at bønner kunne hjælper korsfarerne, og han besluttede, at man i hele den kristne verden skulle knæle og bede hver aften, når kirkeklokkerne ringede. Dengang og i øvrigt stadig i store dele af den kristne verden, begyndte aftenrigningen med 9 bedeslag. I de efterfølgende år forandredes og udvikledes den daglige ringning, omkring år 1500 til 3 daglige ringninger med bøn. Passede man sine bønner hver dag, fik man 1500 dages aflad fra Skærsilden. Efter reformationen forsvandt bedeslagene i den protestantiske del af Tyskland, og formentlig også i Norden. I Norden dog for at genopstå med 9 bedeslag som afslutning på ringningerne.  
 

Det kunne måske lyde som om de 2 daglige ringninger er et noget triviel trummerum, - men nej, det er de ikke. For det er aldrig det samme. Kulissen er den samme med husene, gårdene, gaderne, træerne, kirken og klokkestablen. Men – årstiderne skifter, vejret skifter, der sker måske noget ikke ventet, og lyset er forskelligt.

Når jeg går op ad Søndergade mod kirken lidt i ringetid, prøver jeg som regel at mærke, hvordan stemningen er i byen og i luften. En novembermorgen larmer vinden i træernes grene, det er halvmørkt og gråt, en fasan smutter over vejen, en flok sorte silhuetgæs gakker flaksende afsted henover byen, op og lidt ned i vindstødene. Så kommer klokken - 150 slag og 9 bedeslag.

Eller en stille solskinsjulimorgen, - roserne dufter i præstegårdshaven, en sejlerinde løber afsted i sit konditøj, græsset er skinnende koboltgrønt, og himlen er blå og stille, sådan en morgen føres de 150 slag og 9 bedeslag langt væk over sundets rosa havblik.

Det er aldrig det samme, og stemningen er heller aldrig den samme. De 150 slag og de 9 bedeslag går igen, og måske er det netop deres ufravigelighed, der tydeliggør, at det omkringliggende er flydende og under evig forandring.

Der er højdepunkter i løbet af året. For mig er vintersolhverv, årets korteste dag den 21. december, en mærkedag. Det har været mørkt længe, og dagene er blevet stadig kortere i løbet af december. Det var mørkt, både da solen blev ringet op, og da den blev ringet ned. I år var det næsten tusmørkt hele dagen ind imellem ringningerne. En tung men også inspirerende stemning.

- Tunge skyer lå lavt over øen og bugten. Farverne var tonet helt ned i mol, man kunne næsten mærke at farverne var tungsindige. Vandet havde en dæmpet brækket prøjserblå nuance og havnen lå stille, mørk og dyster; brædderne på havnemolerne var mørk dodenkop eller kaput mortuum (dødt hoved), som farven også hedder, for at det ikke skal være løgn, - og yderst på molen på toppen af lanternen sad en skarv.

På Nyord samles vi i kirken nytårsaften lidt i midnat. Klokken 24 ringer klokkeren 100 slag og 9 bedeslag med kirkeklokken, - så synger vi ”Vær velkommen Herrens år” og siger ”godt nytår” til hinanden.

 

Med venlig hilsen

Michael Stolt

 

PS: Dagens længde nu tiltaget med 1t 16 min (27. jan) Link: Torben Hermansen almank – klik hér …

Link: Traditionen med bedeslag stammer tilbage fra det første korstogs tid (Artikel i Kr. Dagblad 5.4. 2013)

 

 

 

Galleri Nyord – kort om sæson 2019

Planlægningen af sæsonens udstillinger er stort set på plads.

Vi ser frem til gensyn med grafikeren Jens Bohr. Jens Bohr er medlem af kunstnergruppen ”Corner” og har udstillet flere gange i galleriet.

Vi glæder os også til et gensyn med Ralph Eschrig, der udstillede i galleriet i 2017. Ralph Eschrig ,som maler akvarel og olie, er operasanger og ansat ved Deutsche Oper Berlin. Dagen efter ferniseringen lørdag den 20. juli giver Ralph Eschrig i øvrigt koncert i Nyord Kirke.



Og endnu en god ven - Fadavi. Den iranskfødte aarhuskunstner var den allerførste udstiller i Galleri Nyord tilbage i 2013. Siden har Fadavi udstillet flere gange, men ikke de to seneste år. Det er en stor glæde at Fadavi udstiller i galleriet igen i sensommeren 2019

Og så udstiller jeg også selv et par gange. Den første udstilling vil blandt andet bestå af 24 akvareller med fugle malet i december 2018.

 

Kalender 2019:

Fra sæsonstart medio marts til tirsdag den 16. april: Blandet udstilling

Torsdag den 18. april (Skærtorsdag)- torsdag den 6. juni: Michael Stolt

Lørdag den 8. juni (pinselørdag) til torsdag den 18. juli: Jens Bohr  

Lørdag den 20. juli til torsdag den 22. august: Ralph Eschrig   

Lørdag den 24. august til torsdag den 26. september: Fadavi

Lørdag den 28. september og frem til nytår: Michael Stolt


Galleri Nyord - nu med husorkester

  

Som ved ferniseringer, som ved klokkeringning er det rart at have rutiner.

Kunstneren leverer udstillingen. Vi serverer naturligvis lidt godt at drikke, Runa bager sønderjysk kransekage. Rita og Tove giver et nap med i butikken. Knud Erik sørger for at alle får et glas og en frisk bemærkning og Lars Fischer og Søren Schmidt står for musikken.

Lars og Søren har spillet til flere ferniseringer til stor glæde. Derfor har vi allerede planlagt at de kommer og spiller til ferniseringerne den 18. april, den 8. juni og den 20. juli.

Det eneste der ikke er helt aftalt er, om overlærer Olsen også vil brygge den legendariske specialøl ”Olsens Fernis”, - jeg må se at få ham spurgt …

 

Links:

Optagelse med Fischer og Schmidt Trio i Nyord Kirke – klik hér …

Jens Bohrs hjemmeside – klik hér …

Ralph Eschrigs hjemmeside – klik her …

Fadavis hjemmeside - klik hér ...

24 fugleakvareller af Michael Stolt – klik her … 

Nyord.com

v/ Runa Stolt Hellesøe og Michael Stolt / Hans Henriks Stræde 6, Nyord / DK-4780 Stege
Kontakt: 4078 5667 eller 2422 4748 / michael@nyord.com eller mail@runas.dk
©  materialet på siden er underlagt copyright