Nyord.com Runas Butik

Nyhedsbrev nr. 5 – 2019

 

Kære alle

Gæs er en fuglegruppe, der generelt klarer sig godt i disse år. På Nyord får vi besøg af de fleste slags gæs, og nogle af dem kommer i et stort antal. De sorte, hvide og grålige bramgæs kommer nordfra først på efteråret, de raster på Nyord, og er vinteren mild, og er der nok at æde, bliver de her længe. Nogle år lige indtil foråret, hvor de så flyver nordpå igen. Den lille smukke næsten sorte gås, - knortegåsen er også en fast gæst.  Om foråret ligger knortegæssene i småflokke ude i bugten og æder ålegræs. En stille aprildag kan man høre deres lidt sprøde gækken ude fra vandet. Det er også sådan en dag i mildt lavt aprillys, fiskeren Tom banker pæle i. Lyden af pælerørets dunk-dunk og knortegæssenes gækken er forårslyde.

I øjeblikket hører vi stærene, når en flok unge gråbrune unger sammen med de ældre metalglinsende fugle lander i et højt træ. Som på et lydspor fra en film fra junglen sidder de dér og larmer. Gad vide om de siger noget til hinanden, eller om de bare nyder at larme. På samme måde er det med grå- og skovspurvene. En vittig kunde kommenterede en gang spurvenes larm fra kristtjørnen ved døren til galleriet, ”det er vist en flok gråspurveunger, der har klassens time”. 

Vores hønsegård trækker mange andre fugle til, og det er en fornøjelse at nyde virvaret af fugle i aftensolen. Der er skovduer, bogfinker, et par hundrede spurve, en fasankokkemand kommer måske stolt forbi, og huist – med et sus lander en kæmpe flok stære i det tårnhøje asketræ og larmer i 10 minutters tid og huist – så letter de alle sammen og flyver afsted. Måske kommer der en advarsel fra hanen Francois, som er en stor flot bredskuldret, bronzefarvet fransk maran. Han opdager næsten altid først, hvis en spurvehøg er på visit, eller hvis en fremmed hund kommer for tæt på. Han advarer med en lidt udefinerbar lyd. Hans høner stopper op og ser sig omkring, spurvene søger dækning i en kvasbunke, og har vi en høne med kyllinger, kalder hun de små til sig, så de søger dækning under hendes store vinger.

Men tilbage til gæssene. Om vinteren kommer der flokke med de næsten svanestore Canadagæs, lidt tidligere også flokke med de vævre blisgæs, deres gakken er høj og lyder næsten som fløjt. Kortnæbbede gæs og sædgæs ser vi af og til i efteråret. Der er grågæs i større og mindre antal på Nyord året rundt. De yngler på engen. Hen på sensommeren og først på efteråret samles de i stadig større antal. De sidder i store flokke på engene det meste af dagen, slapper af og nipper til lidt græs. Hen under aften letter de og flyver afsted mod stubmarkerne for at finde restkorn.

Grågæssene gakker højlydt, når de letter og flyver afsted. Som knortegæssenes gakken og fiskeren Toms pælerør er forårets lyde, så er grågæssenes gakken, når de ved solnedgangstid flyver henover havnen en af sensommerens lyde.

 

Sensommerhilsen

Michael Stolt


 

Fadavi

24. august til 19. september

 

 

 

Fadavi er en eminent tegner og maler. Hans teknik og farveforståelse er sikker, og han har sit helt eget meget genkendelige udtryk.

Fadavi var i foråret 2013 den allerførste, der udstillede i galleri Nyord. Siden har Fadavi udstillet i galleriet med jævne mellemrum.

Årets udstilling vil især bestå af mindre billeder i akryl og akvarel, foruden en del tegninger.

Fadavi er uddannet på Kunsthåndværkerskolen i Kolding fra 1985 til 90, og arkitektskolen i Aarhus fra 1990 til 92.

Siden 1994 har Fadavi haft eget atelier i Aarhus. Fra 2017 både atelier og galleri på adressen Grønnegade 6 i Aarhus C.

I 1995 var Fadavi med til at starte ”Skolen for Kunst og Design”. Han har siden været underviser på skolen.

Alle er hjertelig velkomne til fernisering på Fadavis udstilling lørdag den 24. august fra 14 til 16.
 Vi byder som sædvanligt på lidt at drikke og kransekage.

Galleri Nyords ”husviolinist” Lars Fisher er til Tønderfestival, så Søren Schmidt spiller denne gang sammen med bluesguitaristen Ken Damkier

 

 


 

Links: 

Ralph Eschrigs hjemmeside – klik her …

Fadavis hjemmesider – klik hér …

YouTube: Saeed Fadavi - Kunstner og lærer, Skolen for Kunst og Design – klik hér …

 

 

Nyord.com

v/ Runa Stolt Hellesøe og Michael Stolt / Hans Henriks Stræde 6, Nyord / DK-4780 Stege
Kontakt: 4078 5667 eller 2422 4748 / michael@nyord.com eller mail@runas.dk
©  materialet på siden er underlagt copyright